Yemek Kültürü

Ukrayna yemek kültürü, ikliminin sağladığı şartlar ve kısmen eski Sovyet yemek kültürünün etkisi altındadır, Geleneksel yemek üç ana öğeden oluşur. Birinci anlamına gelen 'Pervoye' genellikle çorba veya salatayı/antreyi, Borş çorbasını (ukraynacası borşç) , ikinci anlamına gelen 'Ftoroye' yanında patates olan et, tavuk veya balığı, üçüncü anlamına gelen 'Tretye' ise kompostoyu veya tatlı temsil eder. İklim nedeniyle genellikle soğuk havaya dayanıklı olan lahana, patates, şalgam gibi sebzeler bol tüketilir. Ağırlıklı olarak domuz eti tüketilir. Bu yüzden et yerken veya satın alırken dikkatli olmak gereklidir, domuz eti, dana ve koyun etine göre daha pahallıdır. Domuzun en kalın yağından oluşan ve 'salo' adı verilen kısmı ciğ ve tuzlu tüketilmesi ile bilinir. Ayrıca Türkiye'de pek bulunmayan fume et ürünleri (balık, tavuk, domuz vs) cok sayıda üretilir ve tüketilir.



Dünya yemek literatüründe yeri olan ve tavuk eti ile hazirlanan 'Kiev Koftesi' (Kievski Katleta) oldukça lezzetlidir. Balık, genellikle kurutulmuş veya marine edilmiş olarak tüketilir, taze balık tüketiminde ağırlık daha cok tatlısu balıklarındadır. Aynalı sazan, yayın, mersin balığı (dere türü) ve turna en çok tüketilen tatlı su balıklarıdır. Deniz balığı olarak barabulga adı verilen iri cins barbun ve kalkan bulunabilmektedir. Somon balığı ve çipura da çiftlik balığı olarak yurtdışından gelmektedir. Deniz ürünlerinden iri yengeç bacağı, kerevit, istakoz, kalamar, karides bulunmaktadır. Siyah ve kırmızı havyar oldukça popülerdir. Süt ürünleri de geleneksel beslenmede önemli yere sahiptir. Kaşar peyniri, lor, 'smetana' adı verilen ve her yemeğe ve tatlıya ilave edilebilen özel krema, yoğurt, kefir yoğun olarak tüketilir. Reçel ve turşu çeşitleri de halkın tüketiminde önemli yer tutar. Yaz sebzelerinin tamamı hemen hemen bulunmaktadir. Hem doğal, hem kültür olmak üzere yoğun olarak mantar tüketilir.Ayrıca, çay ve çay ceşitleri de (siyah çay, Yeşil çay, Jasmin ve Karpat doğal çayları ile değişik çay çeşitleri) Ukraynalıların bizdeki kadar olmasa da tükettiği içecekler arasında hatırı sayılır yer tutar.


Hamur ürünlerinden mantı'ya oldukça benzeyen 'Pelmeni', mantının lahanalı, patatesli, tatlı olmak üzere vişneli ve lor peynirli olan 'Vareniki' cinsi de popülerdir. Meyve çeşit olarak azdır, ancak bizde fazla olmayan 'böğürtlen/yemiş' kültürü gelişmiştir. Soğukta da yetişebilen bu tür yemişlerin bir çok türü bulunmaktadır. Ekmek lezzeti ve kültürü bize göre farklıdır. Esmer ekmek yaygın olarak tüketilir ve oldukça lezzetlidir. Bira, votka, şarap ve şampanya tüketilen alkollü içeceklerin başında gelir. Ayrıca serinletici özelliği olan mayali içecek 'kvas' yazın kuçük tankerlerde satılmaktadır. Ukrayna'da cok değişik türlerde alkollü ve alkolsüz içecek tüketilmektedir. Marketlerin reyonlarında içki ve şekerlemeler önemli yer tutmaktadir.Diğer Avrupa Ülkeleri gibi maden suları da önemli ölçüde tüketilmektedir.Ukrayna'da çeşitli dünya mutfaklarının restoranları bulunmaktadır. Helal kesim et yemekleriyle Türk mutfağının da temsil edildiği Türk restoranları yanında, Ukrayna, Rus, Gürcü, Özbek, italyan, Fransız, Yahudi, Çin, Japon, Amerikan, Latin Amerikan, Arap , Azeri restoranları da bulunmaktadır.